Skip to main content

System Messages

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

A la nit, apago la calefacció o l'abaixo?

Aquesta és una de les preguntes més populars, parlant de calefacció!

Una de les respostes que més circulen és que val més abaixar-la, perquè, si la parem, l'endemà al matí la caldera haurà de remuntar des d'una temperatura molt baixa, i gastarà més energia que si hagués estat fluixeta tota la nit. Però no està clar que sigui així... Més aviat sembla el contrari, però ja avancem que no hi ha una resposta universal. L'Institut Català de l'Energia (ICAEN) recomana apagar la calefacció.

Com més calenta està la casa, més energia perd
Tot habitatge està perdent energia en tot moment (de l'hivern), perquè la temperatura interior sempre és superior a l'exterior, i cap habitatge és "hermètic". I, com més diferència de temperatura hi ha entre dintre i fora, més escalfor es perd. (1)
Comparem què passa amb totes dues opcions, parar i abaixar. Suposem que si l'abaixem serà per mantenir la casa a per exemple 15º, i que parant la calefacció la temperatura baixa més que això (ja que, si no, és evident que seria millor aturar-la). Suposem també que volem que l'endemà a les 8 del matí la casa estigui per exemple a 19º. I suposem finalment que podem programar el funcionament de la caldera; si no podem, les temporitzacions no podran ser tan idònies com expliquem aquí, i haurem de balancejar l'estalvi energètic amb la comoditat i amb el confort desitjat. (2)

  • Si abaixem la calefacció, posant el termòstat a 15º, la programarem perquè una estona abans de les 8 del matí (potser mitja hora) apugi la potència per arribar a 19º a les 8.
  • Si la parem, la programarem perquè s'engegui potser a les 7, o a les 6, i arribi a 19º a les 8.

Com que l'escalfor que hi havia a la casa al vespre és la mateixa en tots dos casos, i també l'escalfor que hi haurà al matí, també haurà de ser igual en tots dos casos la resta escalfor aportada – pèrdues.
Tota la nit, la casa haurà estat més freda parant la calefacció que abaixant-la. Per tant, com que a més diferència de temperatures entre dintre i fora més energia es perd, segur que les pèrdues hauran estat inferiors en el cas de parar la calefacció. I per tant, també haurà estat inferior l'escalfor aportada.
És a dir: en principi abaixant la calefacció haurem gastat més energia... si bé més avall posem aquesta conclusió en quarantena. Això sí, haurem tingut el confort de no trobar la casa tan freda si a mitja nit ens hem llevat en algun moment.
Quanta energia perdem durant la nit, i a quin ritme, depèn de quina inèrcia tèrmica tinguin els murs de l'habitatge, del nivell d'aïllament i del fred que faci a la nit (i de fet encara de més coses, com per exemple de la humitat que hi hagi als murs i a l'aire). Per exemple, si l'aïllament és pèssim les pèrdues seran molt grans, i per tant també l'escalfor aportada. Però, en un mateix habitatge i durant una mateixa nit, la comparació entre comportaments serà la que hem explicat.

Però, i si els rendiments de la caldera canvien?
Si abaixem la caldera, funcionarà a menys potència que durant el dia. Si l'apaguem, quan l'engeguem potser haurà de funcionar a potència més alta que durant el dia, per arribar a temps a la temperatura desitjada. I l'eficiència d'una caldera en general varia segons a quina potència treballi. Això introdueix variacions en el raonament que fèiem: és correcte en termes d'escalfors aportades i perdudes, però no necessàriament en termes d'energia consumida per aportar aquestes escalfors.
Seria molt complicat, si no impossible, donar una resposta que tingui en compte les variacions en eficiències, que són diferents a cada model de caldera. Sí que podem dir aquestes coses:

  • Si a poca potència el rendiment disminueix, encara serà més avantatjós parar la calefacció a la nit.
  • La potència alta en el moment de la remuntada després d'haver parat es pot evitar engegant la caldera amb antelació suficient com perquè pugui treballar a règim normal. Molt probablement no necessitarem tanta antelació com tota la nit (i si la necessitem potser és que la caldera està infradimensionada per a casa nostra).
  • Les calderes de gas de condensació, cada cop més esteses, modulen la potència, i tenen un rendiment millor a potències baixes. De manera que, si en tenim una d'aquestes, potser és més fàcil que gastem més energia parant que abaixant.
  • En el cas de tenir una bomba de calor no geotèrmica, si vivim en una zona freda segur que a la nit l'eficiència serà molt baixa i valdrà més parar. Si no, l'eficiència pot variar molt segons el cas, cal fer proves.

D'altra banda, segons com siguin la inèrcia dels murs, el nivell d'aïllament i la zona climàtica, la diferència de despesa energètica entre parar i abaixar pot ser petita.
De manera que, per conèixer la diferència entre els comportaments, i balancejar-la si volem amb els desitjos de confort, hem de fer proves cadascú a casa seva (mirant el comptador, o quant baixa el dipòsit). Hem de tenir present, però, que no hi ha dues nits iguals, i que la inèrcia dels murs pot desfasar les transmissions d'energia unes quantes hores. De manera que hauríem de provar amb per exemple una setmana de cada manera, i que siguin d'un període de l'hivern en què el clima no variï gaire.

I de dia, si som fora molta estona?
Doncs, de nou potser el millor serà fer proves, i balancejar entre els estalvis en energia i el confort que vulguem. L'ICAEN recomana abaixar si som fora "poques hores", i apagar si seran "moltes hores".

--------------
Notes:

(1) Una casa als quatre vents només intercanvia temperatura amb l'exterior; un pis d'un edifici també n'intercanvia amb els pisos veïns. No detallarem el comportament en cada cas, diem només que el raonament que fem és en general vàlid en tots dos casos. Si l'habitatge té molt més contacte amb els veïns que amb l'exterior, caldria repensar-lo.

(2) La majoria de calderes s'engeguen i paren seguint les indicacions d'un termòstat, que si es vol es pot substituir per un de programable.

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.